Klotterplank

Skriv ett nytt inlägg på klotterplanket

 
 
 
 
 
Fält markerade med * är obligatoriska.
Din e-postadress kommer inte att publiceras.
Av säkerhetsskäl sparar vi IP-adressen 192.168.11.2.
Vi reserverar oss rätten att redigera, ta bort eller att inte publicera poster.
1561 inlägg.
Adde 832 skrev den 2019-10-16 den 19:42:
Dom kör 20min träning, paus ca 1h, sen åker man ut på 15min tidskval, sen 2 finaler i var varav båda A-final är 20+2, resten 15+2.
Adde 832 skrev den 2019-10-16 den 14:34:
Ok tack Ove. Länken var till publika protokollet från SVEMOS säkerhetsgrupp som finns att läsa på SVEMOS hemsida. Du får gärna lägga ut inlägget utan länk, skrev så mycket så jag kommer inte ihåg allt 🙂

Vad det gäller 2.0 så kör andra serier liknande upplägg med max 160 startande,men då fördelat på 4 grupper träning och d,c,b,a-final. Man lär få slå ihop tjej med debutant eller med C eller B

Träningen måste enligt nuvarande regelbok vara 20min så det måste man kolla med SVEMO.
Svar från admin: Ove Ekengren
Inlägget är publicerat men utan aktiv länk, se nedåt.
2.0 siktar på ökad kvalitetskörtid, dvs två heat och inte en final.
Max antal blir nödvändigt men löser sig nog tyvärr självt.
Vi är medvetna om 20 min enl. SR

Snart får vi göra om Klotterplanket till ett sökbart forum 🙂
Ove Ekengren skrev den 2019-10-16 den 09:29:
Östra MX hade möte 3 okt.
Vi planerar nu ett stormöte 7 dec och tävlingsplaneringsmöte 11 jan, båda i Nyköping.
Ove Ekengren skrev den 2019-10-16 den 09:21:
Arlanda MC hade i går besök av Magnus Markenfelt. Vi kollade hela banan och den enda direkta anmärkningen var en flaggpost som ska flyttas.
Svemo planerar ny kurs för banchefer/säkerhet 8 dec.
Arlanda MC är naturligtvis anmälda.
Max skrev den 2019-10-16 den 08:18:
Angående Stockholmcrossen 2.0 schema så kan jag säga att det behövs nog läggas till minst 5 om inte 10 minuter efter varje träning/heat för att det schemat ska hålla. Är omöjligt att släppa iväg träning/heat direkt efter målflagg. Alla måste hinna av banan och det ska kontrolleras att alla flaggvakter är på plats o.s.v. Även efter sista träning så måste ju chafförerna hinna ta av sig hjälmen innan förarmötet börjar. Så med det schemat ser jag tyvärr att det kommer sträcka sig 2 timmar längre än vad det står som avslutad dag.
Svar från admin: Ove Ekengren
Vi är väl medvetna om att tidsplanen inte håller ännu.
Det är ett pågående arbete som också tittar på maxantal.
Avsikten med att publicera den så tidigt var mest för att visa hur vi tänker oss ändring till 1 kort kval med 2 jämna heat och ändring till A-B-C från C-B-A.
Grundtanken är att utnyttja minskat deltagarantal till högre kvalitet.
Kanske måste vi sätta olika maxantal.
Ae832 skrev den 2019-10-15 den 20:46:
Skrev ett långt inlägg tidigare idag men det har inte blivit godkänt, eller på gång Ove?
Svar från admin: Ove Ekengren
Adde, problemet var troligen länken.
Vi har ingen censur 🙂
Keith skrev den 2019-10-15 den 17:36:
@Adde 832

Tack för bra och initierat svar.
Jag har stor respekt för att grupper både hos SVEMO och på klubbnivå gör vad de kan.

Jag instämmer i vad du skriver om att det inte är självklart vad som behöver förändras. Fel och ogenomtänkta åtgärder kan t.o.m. vara kontraproduktiva, både för sporten och säkerheten.
Vi har nu haft flera dödsolyckor på kort tid i distriktet, men det innebär inte nödvändigtvis att motocross är farligare idag än för 15 år sedan.

Därmed inte sagt att det inte finns mer att göra.
Flera nämner att man kanske skulle vinna på att ta in extern kompetens.
T.ex. inom flyget finns stor kompetens på förebyggande säkerhetsarbete.
Förr om åren hade vi över 20 dödsolyckor per år i flygvapnet. Tack vare ett omfattande förebyggande säkerhetsarbete är den siffran nu nere på noll.
Så långt kan man nog inte hoppas nå inom motocross, men kanske finns det något att lära?
AE832 skrev den 2019-10-15 den 15:23:
Det går inte att säga att olyckorna "ökar" utan att ta hänsyn till saker så som antalet aktiva förare och antalet träningar och tävlingar per förare. 2011 var det t.ex 3 dödsolyckor i landet på ett år.

Kort sagt, det är lätt att dra förhastade slutsatser. Och ja, det går in information på varje olycka som sker på träning och tävling till SVEMO (om alla följer rutinerna). Vid allvarliga olyckor skickar också SVEMO omgående ut en säkerhetsrepresentant för att göra olycksrapport. Banan, sjukvård, omständigheter, funktionärer. I princip allt gås igenom och rapporteras in till SVEMOS styrelse.

Vet att två av olyckorna är kopplade till att förare krokat i eller gått ihop med varandra. En eller två är singelolyckor.

Hade själv en vän som gick bort 2015, singelolycka MX (körde av banan och hade "otur" med hur han gick omkull). Med den infon jag har, ser jag ingen röd tråd mellan dödsolyckorna. Arlanda t.ex, hade dom kunnat köra 125 med 35hk, dom hade krokat i ändå på det stället som det hände på när oturen väl är framme.

Här är en länk till en 7-sidig rapport som finns att läsa från ett av mötena som SVEMOS säkerhetsråd ansvarar för.

https://www.svemo.se/globalassets/svemo-forbundet/dokumentcenter/protokoll/sakerhet/2019/rapport-mote_sakerhetsrad_01-2019-stockholm_26jan2019.pdf?w=900&h=900

Utdrag från motocross-sektionens del:

--------------------
Motocross (muntlig rapport från Magnus Markenfelt):
- Fördjupat arbete med bansäkerhet och höja nivån av banbesiktning (gäller samtliga banor) och första steg till att skapa en licensutbildning för ban-chefer har påbörjats.
- Motocross-sektionen har börjat tillsätta en säkerhetsgrupp för sin gren för att förbättra arbetet med säkerhet för sporten. I gruppen ska det ingå en person från varje distrikt. Redan tillsatta medlemmar är Ola Andersson (FIM teknikerlicens) och Markus Marteliisson, tävlingsledare vid olyckan i Enköping i augusti 2019 med gedigen bakgrund av krishantering inom försvarsmakten.
- Magnus och Ola kommer att delta i European Safety Meeting Motocross den 9 – 10 februari (se punkt 4)
--------------------

Som vanligt behövs det flera kvalificerade resurser som engagerar sig. Mange M har rätt mycket på sitt bort (som samtliga inblandade i distriktet och SVEMO på ideell basis), och det är som vanligt ingen förrutom Anja som är anställd på SVEMOS kansli från säkerhetsgruppens arbete. Resten jobbar gratis...

Är jättebra att diskussionerna finns och man ska absolut inte skjuta såna här saker ifrån sig.

Vill man bidra så säg till era föreningar och distrikt att ni gärna tar en aktiv roll inom något område så man tillför mera bandbredd.
Fundrsam skrev den 2019-10-15 den 09:33:
Men just nu behöver vi väl alla fråga oss varför olyckorna ökar!
580 skrev den 2019-10-15 den 05:14:
En mycket vanlig beskrivning av en trafikolycka är att vägen var hal.
Betänk detta, hur kan en olycka inträffa för att det råder halka?
Den verkliga orsaken är att föraren väljer att inte ta hänsyn till rådande väglag, oavsett vad man tycker om väghållningen är det alltid förarens ansvar att förhålla sig till väglaget och anpassa farten.
Man kan aldrig få rätt om man orsakar en upphinnande olycka, om man kan leda i bevis att framförvarande bil stannats på ett sätt som inte kunde förutses eller avsiktligt för att orsaka en olycka kan ansvaret delas lika, bevisbördan ligger på upphinnande förare.
Vad har nu detta med de tragiska olyckor vi haft de senaste åren att göra?
Det personliga ansvaret, innan heatet har man tränat, det är få man bedömer banan och planerar sin insats i kommande heat.
Jo, hornen växer på alla när man står på grinden, tävling är nåt som triggar ett adrenalinpåslag, men banan kan aldrig orsaka en olycka!
Som förare måste man ta hänsyn till rådande förhållanden.
Vad gäller MC och effekt är väl 4-takt en utveckling som har medgett MC med betydligt bättre köregenskaper än 2-takt?
250 har samma effekt som 450 men med helt andra förutsättningar, 500?
Vi får aldrig förfalla till att skylla våra tillkortakommanden på andra!
Flaggvakt skrev den 2019-10-14 den 21:54:
Finns det sammanställt någonstans samtliga olyckor, eventuella orsaker och lösningar från Svemos håll/ vad som justeras för att förhindra att samma sak händer igen?

Efterfrågar en typ haverirapport.

Vad har de facto utlöst olyckorna?
jari #964 skrev den 2019-10-14 den 20:13:
Att säga att olyckor sker pga att cyklar har för mycket effekt eller att det alltid är banan som är dåligt skött är inte rimligt eller att hopp är för stora är inte heller rimlig

om du köper en sportbil är det inte vägens eller bilen fel att du åker av vägen ?
om det regnar eller snöar kan du inte köra lika fort som när det är tort ute
min åsikt är att det måste till en mental ändring från ung ålder och att alla tar lite ansvar över hur man kör
på min nivå är folk medvetna om risker och är nog oftast rädda om medtävlanden så vi alla kan gå till jobbet dagen efter
tyvärr händer dessa jäkla olyckor ibland ändå och det är alltid trist (det värsta som kan hända) men att skylla endast på banor /klubbar är inte ok
Gurra skrev den 2019-10-14 den 07:16:
Läste ovan info och det finns en faktor som inte nämns och det är effekten på hojarna. Tittar man bakåt det senaste 5 åren så har 4 personer dött i disktriket. Två ungdommar och två vuxna, fallet i Hallsta var sol klart dålig bana och för mycket effekt på hojen och samma i enköping. Nynäs är ett mystrerium han avled på rakan 30 meter efter mål hopet. Arlanda är väl en kombination oav effekt och bana. Banan i övrigt är klart farligare än tidiagre och sköts så där. En kombination av dålig skötsel, effektstarka hojar större hopp med mera är grunden till våra problem. detta skiljer sig inget från övriga världen. Lyssna på senate POD från Pulp och då kan höra i början hur GP teamen får strypa hojarna när det kommer från farbrik för att effekten är ohanterbar. Ska motionärer verkligen få köra hojar som elit kör? En 85:a trimmad med steg 3 har 28 häst på bakhjulet och en fabrik 450 MXGP har 70+ där har ni problemmet.
Fundersam skrev den 2019-10-13 den 06:31:
Är säker på att du gör allt i don makt för att göra er bana och sporten säkrare. Vet också att svemo jobbar aktivt men jag tror att det behöver komma in folk utifrån, typ en haverikommission som med andra ögon utreder och ger förslag till åtgärder. Som det är nu så bara väntar man på nästa olycka för att en kommer kan man vara säker på!
AE 832 skrev den 2019-10-12 den 17:32:
Man kan alltid göra mera såklart. Ville mest informera om att det görs saker.

Efter olyckan i Hallsta gjordes ju också åtgärder. Samma hos oss i Uppsala, gjordes omgående efter flaggvaktsolyckan t.ex. Har också själv åtgärdat 2-3 saker på banan (bl.a fyllt ut droppet efter startkurvan, utförshoppet före stora platån samt flackar ut landningen stora platån) som jag själv tyckt exponera lite onödiga risker senaste åren.

Görs såna saker hela tiden tycker jag i våran organisation iaf.

Har du tid, kraft och idéer får du gärna kontakta distriktet och svemo och fråga hur du bäst kan bidra.
Fundersam skrev den 2019-10-12 den 05:43:
Men det kan väl inte finnas någon som tycker att det görs tillräckligt ?
Jag förstår att det är en otroligt svår uppgift men jag tror att det är ett måste för att sporten ska överleva.
Adde 832 skrev den 2019-10-11 den 22:02:
Bara för att just du inte har sett något, betyder det inte att saker inte diskuteras.

Det finns ett säkerhetsråd inom SVEMO som diskuterar alla olyckor som rapporteras in. Hade själv en diskussion med dom dagen efter vår serie-tävling för att gå igenom vad som låg bakom olyckorna vi hade.

Det var också en stor säkerhetkonferens på Arlanda i våras där SVEMO tagit initiativ och till att bjuda in ett antal stora länder från Europa (+ USA) för att diskutera just säkerhet och se på hur andra länder ex bygger banor, hanterar personal, åldersgränser osv.

Det materialet fanns att läsa på SVEMOS hemsida, för de som är intresserade. Mycktet intressant läsning skall tilläggas.

Så det sker absolut saker skulle jag säga. Det svår är att veta vad man ska ändra som också ska ge rätt effekt. Ändrar man på fel saker, så lurar man sig själv och det tar dessutom tid innan man ser att det inte hjälper.

Finns ingen röd tråd eller enskild/enkilda åtgärd(er) vad jag själv har kunnat se bland alla olyckorna, som hade kunnat förhindra dom tre senaste med dödlig utgång i distriktet. Möjligt att säkerhetsrådet sett något. Visar sig.
Fundersam skrev den 2019-10-11 den 15:28:
Märkligt att inget händer trots alla olyckor, 2 dödsolyckor i distriktet bara i år men det är buisnes as usual. Känns som att man har accepterat att det händer!
Den här sporten är otroligt riskfylld och alla som är involverade på något sett borde gå samman och göra något för att minska farorna.
Jag har älskat cross i hela livet men det går inte att försvara eller rekomendera den till någon numer. Dags att vakna!!
#540 skrev den 2019-10-09 den 21:53:
Fan vad trist på arlanda
Uringe öppet I helgen grym ggn träningen, Kan rekommenderas

Kanske bytta varv på arlanda och ta bort farligheten?
Petet skrev den 2019-10-08 den 15:34:
Nån som kan berätta vad som hände på arlanda i lördags!
Svar från admin: Ove Ekengren
Under KM kraschade en förare så illa att han avled i början av veckan av sina skador. En annan förare klarade sig med hjärnskakning.
Klubben hade ambulans och akutsjukvårdare på plats men tyvärr räckte det inte.